nl

Lea van Coeverden

Met 63 jaar stond ze als gediplomeerd relatiebemiddelaar aan de wieg van Jingles, wat nu Jewish-Friends is. Lea blikt terug op de oprichting van Jingles en de noodzaak van een Joods platform voor Joodse vriendschappen, dates en relaties.

Koppelen


Toen rabbijn Raph Evers haar in 1997 vroeg of ze iets voor de Joodse singles wilde doen vond ze dat een goed idee. “Het koppelen is een grote mitswe. Ik was een ‘echte’ Jente, een gediplomeerde… dus begon ik Jingles, een non-profit organisatie in relatiebemiddeling voor Joodse singles. Ik plaatste een advertentie in het NIW en een interview volgde. Het liep storm. Iedereen die op zoek was naar een partner werd in de veilige omgeving van ons huis ontvangen voor een persoonlijke intake. Internetdating bestond toen nog niet echt. Het eerste jaar ontving ik meer dan 200 singles. Het werd erg druk. Daarom kwamen er vier consulenten bij, allemaal vrouwen. Vrouwen praten vaak makkelijker met vrouwen, er is herkenning. Mannen praten over dit soort zaken meestal ook liever met een vrouw. Het team consulenten kwam regelmatig bij elkaar om voor de mensen die we voor een intake hadden ontvangen een match te maken. We kregen subsidie voor onze publiciteit en werkzaamheden van Maror en organiseerden ook singles-events.”

Diversiteit


“Naast Jingles startten we met Jentl voor niet halachische [volgens de orthodox-Joodse regels, red.] Joden en daarna Jewel voor homoseksuele singles. Ik stopte met Jingles toen ik de zorg voor mijn moeder op me nam om mijn vader te ontlasten.

Herkenning


Jingles is in 2007 overgenomen door JMW. Op de achtergrond ben ik er als vrijwilliger wel bij betrokken gebleven, ook toen het een online datingservice werd. Adviserend en op de achtergrond werkzaam in het team van moderators. In 2017 ging Jingles over in Jewish Friends. Het was voor mij, als professionele bemiddelaar, lastig om om te gaan met het zelfbeeld dat sommige mensen hebben. Bijna alle vrouwen vonden dat ze er jonger uitzagen dan hun kalenderleeftijd en verlangden ‘dus’ een jongere partner. Maar wat zegt leeftijd eigenlijk? Je bent gewoon je kalenderleeftijd. Mannen wilden eigenlijk altijd jongere vrouwen. Maar ik zei altijd: “Je moet het gewoon leuk hebben met elkaar, veiligheid, geborgenheid, troost en gein vinden, dat is de bouwsteen van een goede relatie.” Als je zelf een Joodse achtergrond hebt is het hebben van een Joodse partner best belangrijk. Je kent elkaars geschiedenis, je hoeft weinig meer uit te leggen. Binnen de orthodoxie wordt overigens meestal in eigen kring gezocht.

Verwachtingen


Mensen verwachten vaak dat een ander ze wel gelukkig gaat maken. Dat is een onmogelijke opgave. Je hebt dan geen gelijkwaardige relatie. Een partner is er niet alleen maar voor leuke dingen. Want het leven is niet alleen maar leuk.

Commercie


De huidige commerciële relatiebureaus verdienen grof geld aan de eenzaamheid van singles. Er worden contracten voor een jaar of langer afgesloten en in dat jaar heel veel partnervoorstellen beloofd. Koehandel vind ik dat. Een deskundig bureau dat eerlijk werkt stuurt geen rij mannen of vrouwen op proef naar je toe want dat is alleen maar om omzet te maken. Als het bureau kundig is slaag je na een of twee ontmoetingen. Anders kun je beter zelf online op zoek gaan, veel goedkoper en je bepaalt zelf wie je gaat ontmoeten. Je ontmoet mensen die je anders waarschijnlijk nooit had leren kennen. Al hou je er maar een mooie vriendschap aan over. Verliefdheid gaat toch over en echte vriendschap vind ik zelf meer waard.

Alhoewel Lea niet meer dagelijks actief is voor het nieuwe Jewish-Friends wordt zij met regelmaat geconsulteerd door Jewish-Friends. Kennis die niet verloren mag gaan.
(Bron Kwartaalblad De Benjamin/ zomernummer 2018)

Met wachtwoord beschermde foto
Met wachtwoord beschermde foto
Met wachtwoord beschermde foto