nl

Do's and don'ts van Joods Daten

‘Ik sta uitsluitend open voor een relatie met Joodse partner’. Als jij het niet zelf roept heb je het ongetwijfeld anderen met een Joodse achtergrond in jouw omgeving horen zeggen. Vraag is dus of jij je moet laten leiden door die gedachte.
Op jouw zoektocht naar een levensmaatje kan je zomaar iemand tegen het lijf lopen die niet jouw Joodse achtergrond deelt. Duidelijk is dat jij jezelf maar beter vooraf de vraag kunt stellen wat de consequentie is van zo’n keuze. Je kiest namelijk niet alleen voor je nieuwe vriend of vriendin, maar je krijgt er de familie/vrienden, gewoonten, gebruiken, cultuur en tradities bij cadeau. In de praktijk blijkt het vaak niet eens veel uit te maken of je nu wel of niet praktiserend Joods bent, ook traditionele en zelfs seculiere Joden komen voor keuzes te staan die confronterend kunnen zijn. Denk maar eens aan de volgende situaties. Je relatie moet goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld de navolgende situaties. Er vooraf goed over nadenken en met elkaar over spreken is een absolute must.
- Levenswijze
Als traditioneel opgevoede Jood eet je kosjer style en vier je af en toe Joodse feestdagen. Anders gezegd eet je geen varkensvlees en schaaldieren en ga je sporadisch naar de synagoge. Kun je hier samen een oplossing voor vinden?
- Opvoeding
Je denkt na over kinderen, maar je partner vindt het maar niets dat jouw zoontje besneden wordt en naar Joodse les, of een Joodse school gaat. Anderzijds wordt wel van je verlangd dat je kind gedoopt wordt. Zelfs de keuzes van je eigen kinderen kunnen tot de nodige discussies leiden.
- Politiek en geschiedenis
Ook deze onderwerpen kunnen voor de nodige problemen en irritaties zorgen. Hoe kijk je aan tegen onderwerpen als Israël, opvoeding en je ongetwijfeld roerige familiegeschiedenis?

Wij zullen de laatste zijn om te zeggen dat jouw keuze niet de juiste is, maar om je kans op succes en langdurig geluk te vergroten is van belang dat je tenminste ‘vooraf’ goed nadenkt over je keuzes. Veel gemengde huwelijken stranden om een van de voornoemde redenen, vaak omdat er in de waan van verliefdheid onvoldoende over sommige zaken is nagedacht. Bespreek deze zonodig met vertrouwenspersonen in je omgeving.

Op Jewish-Friends vind je alleen mensen met een Joodse achtergrond en niet-Joden die affiniteit hebben met Joden en de Joodse gemeenschap. Dat maakt het leven als vertrekpunt een stuk eenvoudiger.

Met wachtwoord beschermde foto
Met wachtwoord beschermde foto
Met wachtwoord beschermde foto